Автор: admin
Публикувано на: 17.07.2009 00:33:20

Рейтинг:

Създадоха
В Политехническия университет на Вирджиния (Virginia Tech) е било разработено бъги, пригодено специално за слепи водачи. Звучи невероятно, но създателите му твърдят, че дори хора с напълно изгубено зрение могат да управляват возилото, като му задават гласови команди.

Бъгито е със система за задвижване към четирите колела и е конструирано в Лабораторията по роботехника и механика на Virginia Tech. Машината е оборудвана с лазерни датчици, които определят разстоянията до препятствията, както и цялата пътна ситуация, а данните се предават на водача чрез специален интерфейс, предназначен за незрящи хора.

Колата е разработена с безвъзмездната помощ на Националната федерация на хората с пълна загуба на зрението, като Virginia Tech са били единственият университет, съгласил се да участва в подобен проект.

Първите тестове с бъгито за незрящи вече са били проведени успешно в закрития полигон на университета. Сега учените планират да адаптират технологията за работа с електромотор, тъй като двигателят с вътрешно горене понякога смущава лазерните датчици.

За да се стигне до серийно производство обаче са необходими още много работа и милиарди долари инвестиции в проекта. Освен това трябва да бъде изменен и законът за движение по пътищата, който в момента забранява на слепи водачи да управляват превозни средства.

Създадоха автомобил за слепи
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg