Автор: pavel
Публикувано на: 18.10.2012 10:27:16

Рейтинг:

Opel

Завръщане към едни от най-силните изживявания зад волана на един автомобил – плавната разходка под галещите кожата слънчеви лъчи, усещането как въздухът изпълва все по-настойчиво изложените на насрещния поток длани с увеличаване на скоростта, свободата да обърнеш поглед нагоре и да видиш единствено небе, дълбоко, синьо небе... Tези моменти са нещо типично за новия модел Cascada. Cascada е новият всесезонен кабриолет на марката Opel, който ще бъде представен на пазара в началото на 2013 година – четириместен открит модел от висока класа с удължен силует и висококачествен мек сгъваем покрив. Докосвайки върха на гамата на марката Opel, Cascada се причислява към кабриолетите от среден клас не само поради своите размери (дължина 4 697 милиметра и широчина 1 840 мм без страничните огледала), но и със своята привлекателна натура и елитните технологии и удобства, които предлага на разположение на потребителите.

След няколко поколения кабриолети в компактния клас с имената на Kadett и Astra, марката Opel се завръща към една стара своя традиция от петдесетте и шейсетте години на миналия век – производството на редките, престижни четириместни открити автомобили от среден клас с мек сгъваем покрив като моделите Kapitän и Rekord, но изпълнени с изцяло нов, свеж и различен дух с прилагане на най-доброто от последните технологични достижения. Cascada предлага изключително удоволствие от шофирането благодарение на своята извънредно стабилна каросерийна структура, системата HiPerStrut на предното окачване и технологията на ходовата част с адаптивни амортисьори FlexRide. Водачът и пътниците в новия модел могат да се наслаждават на усещането за движение под открито небе благодарение на висококачествения мек сгъваем покрив, който е в състояние да се отвори с натискането на един бутон в рамките на 17 секунди и осигурява пълна функционалност при скорост на движение до 50 км/ч. Eлектрозадвижваните устройства за подаване на предпазните колани на предните места, луксозните кожени тапицерии от фина естествена напа, вентилираните седалки с ергономично оформление и невидимите, но винаги готови за действие системи за безопасност правят живота прекрасен и сигурен.

Tомас Седрън, заместник председател на управителния съвет на Adam Opel отбелязва: “Пазарният сегмент на кабриолетите от среден клас е зает само от скъпи модели на престижните марки. С новия модел Cascada, Opel предлага всички типични качества и престижни удобства на откритите автомобили от средния клас, но на много по-достъпна цена. Наред с това, новият модел Cascada придава завършен вид на продуктовата офанзива на марката Opel - през 2012 и 2013 година, ние разширяваме нашата гама и навлизаме в нови пазарни сегменти с електромобила Ampera, малкия SUV-модел Mokka, модерния градски ADAM и сега с този изключителен кабриолет в средния клас.”

Със своята широка стойка на пътя и типичната за стилистичния език на марката Opel плавна хармония на пластичните форми, дизайнът на Cascada отразява класическата, неподвластна на времето елегантност на т.нар. “Grandes Routières” oт една отминала автомобилна епоха на великолепие и разкош. При свален покрив за шофиране под открито небе, линията на Cascada се отличава с идеално изчистен профил. От началото, поставено от динамичните, силно скосени колони на челното стъкло, до края силуетът не се нарушава нито от покривало на сгънатия покрив, нито от ролбари за защита при преобръщане. Под тази изчистена линия стилистите на Opel са включили драматичния елемент на типичното за дизайна на марката „острие” в долната част на каросерията, което отгоре се отразява в остър ръб, насочен към задницата и извитите към калниците форми на задните светлини. Леко издигащата се назад линия на „талията” под долния ръб на прозорците се допълва от хоризонталната хромирана ивица, която се извива елегантно около интериора, очертавайки фино границата между покрива и останалата част от каросерията на новия модел.

“Повечето открити автомобили изглеждат добре със свален покрив, но дизайнът на немалко от тях е доста тромав и нехармоничен, когато покривът е вдигнат. Благодарение на висококачествената конструкция на аеродинамично изчистения мек покрив с перфектна, ненарушавана от нищо странична линия, Opel Cascada се отличава със страхотна фигура и когато покривът е затворен,” отбелязва Малкълм Уорд, директор външен дизайн в Opel.

Oформеният с вкус преден капак се отличава с недвусмислена, излъчваща мощ изпъкналост, която преминава в дълбоките очертания на предната решетка с ярки хромирани апликации. Светлините за мъгла са изпълнени под формата на два обърнати наопаки елемента с очертанията на перките на акула, подчертани визуално и доведени до идеален баланс с добавянето на хромирани вложки. Както дневните отпред, така и задните светлини използват LED технология с типичния за марката Opel „криловиден” светлинен профил. LED-модулите в задната част излъчват дифузно сияние, даващо солидния и ярък светлинен сигнал, характерен за автомобилите от висшите сегменти от пазара. Добре подчертаната хромирана ивица, свързваща двата блока на задните светлини с формите на капака на багажника се явява идеално балансиран противовес на хрома, използван в оформлението на предницата.

В сгъваемия мек покрив на Opel Cascada са вложени само материали с изключително високо качество, подбрани от доставчиците, използвани от производителите на най-престижните открити автомобили на пазара. Гюрукът предлага превъзходно ниво на изолация от шума, вибрациите и въздействието на външните атмосферни условия благодарение на специалния пласт нетъкан полиестер между външния покривен слой и вътрешната тапицерия на тавана. Механизмът за задвижване на мекия покрив е електрохидравличен и се задейства от бутон, разположен между предните седалки. Покривът се отваря в рамките на 17 секунди и действа и при движещ се автомобил при скорост до 50 км/ч, с което Cascada се нарежда сред най-добрите образци на пазара в това отношение. В допълнение към това, при всички варианти на Cascada се предлага серийно и възможността за дистанционно отваряне и затваряне на мекия покрив с помощта на бутон на контактния ключ. При премиерата на модела гюрукът ще се предлага в три цветови тоналности, които могат да се съчетаят хармонично с общо десетте цвята на външното лаково покритие.

Вътрешното пространство на Cascada се отличава със страхотна динамична елегантност, подчертана от изпълнени на ръка отделни елементи. Линиите на “криловидно” оформеното арматурно табло преливат плавно в облицовките на вратите, обгръщайки с динамика водача и пътника до него. Основният блок контролни прибори също е обгърнат от меки материали с висококачествена, изпълнена на ръка обшивка с перфектни шевове. Cascada прави впечатление с изцяло нова конструкция на седалките, които допълват по превъзходен начин усещането за перфектно изпълнение на вътрешното пространство. Креслата се отличават с добре изразени контури и елегантно съчетание на няколко различни релефни материи с изключително качество и прецизност в тапицериите. Ергономичната им форма е получила сертификат за одобрение от германската независима организация от ортопедични специалисти в областта на здравето на гърба AGR, а под фината естествена кожа напа работят модерни системи за отопление и вентилация. При шофиране в слънчеви и топли дни, през микроскопичните отвори в тапицерията преминава принудително свеж въздух, който създава допълнителен комфорт за тялото на водача и неговите спътници. Електрическият механизъм на системата Easy Entry улеснява неимоверно достъпа до задните седалки, а електрозадвижваните устройства за подаване на предпазните колани на предните места позволяват лесна и удобна работа с тях, след като телескопичните устройства  подадат колана в максимална близост до водача и неговия спътник.

Новият Opel Cascada предлага отлични за открит автомобил възможности за съхранение на лични вещи в купето и внушително по обем багажно пространство, с което позволява удобна всекидневна употреба на автомобила независимо от сезоните. В непосредствена близост до мястото на водача са разположени няколко практични и достатъчно големи отделения за вещи – в облицовката на вратата, в горната част и под арматурното табло, както и в изключително удобното пространство между предните седалки, освободено благодарение на серийната при модела електрозадвижвана ръчна спирачка (Electric Park Brake). Минималният обем на багажника опри отворен покрив е 280 литра, а при затворено положение на гюрука обемът нараства до 350 литра. Възможност за разширяване на багажния капацитет и транспортиране на много дълги предмети дава системата FlexFold на Opel Cascada, която сгъва с електрически механизъм разделените в отношение 50:50 облегалки на задните седалки – удобство, което не може да бъде реализирано при кабриолетите с твърд сгъваем покрив.  

Стабилността на носещата структура на каросерията е ключов критерий за оценка на откритите автомобили. Тя оказва голямо влияние върху тяхното поведение на пътя, прецизност на управлението, aкустични показатели в купето, безопасност и комфорт, допринасяйки също и за неподправеното усещане за качество на цялостното изпълнение. Новият Opel Cascada осигурява висша степен на баланс между устойчивостта на осукване и на прегъване благодарение на редица мерки, сред които внушително укрепване с кръстосани стоманени греди в подовата конструкция и усилени носещи профили в областта на праговете. В сравнение с предишното поколение кабриолет в гамата на Opel - Astra TwinTop, каросерията на Cascada демонстрира 43% по-висока устойчивост на усукване и 10% по-висока якост на огъване. Tази структура създава надеждна основа за солидно разполагане на елементите на окачването и има съществен принос за значителното намаляване на нивата на шума и вибрациите.

Новият кабриолет от среден клас Opel Cascada естествено предлага значително по-внушителна осанка от своя предшественик в лицето на представения през 2006 година компактен Opel Astra Twin Top. Meждуосието на новия модел е със 71 милиметра по-дълго, а предната и задната следа са съответно с 56 и 70 милиметра по-широки, което допринася за повишаване на стабилността и динамичните показатели в поведението на пътя. Предният мост на Cascada е оборудван серийно с най-доброто, което инженерите на Opel могат да предложат в областта на окачването – системата HiPerStrut, разработена първоначално за използване в спортната Insignia OPC. HiPerStrut (High Performance Strut) изолира ефективно действието на елементите на окачването от тези на кормилната уредба и по този начин дава възможност за постигане на изключително висока прецизност и сцепление с настилката в завой при едновременно намаляване на усилието при завиване и перфектен контакт с пътя независимо от обстоятелствата. При Opel Cascada е използвана кормилна уредба с назъбена рейка и електрически сервоусилвател с адаптивно управление в зависимост от скоростта на движение. С цел да осигури по-директно усещане и прецизност на работа, електромоторът е разположен на рейката в основата на кормилната колона. Напълно интегрираната система за адаптивно управление на окачването Opel FlexRide разбира се също е на разположение на бъдещите собственици на Cascada. Системата значително подобрява комфорта на возене и управление, динамиката на пътя и безопасността, отговаряйки оптимално на всички актуални промени в условията на пътя, стила на шофиране и предпочитанията на водача. Новият Opel Cascada може да бъде оборудван с колела с диаметър от 17 дo 20 цола. Спирачната система използва дискове с диаметър 326 мм на предните и 325 милиметра на задните колела.

Кабриолетът Opel Cascada ще се предлага с богата гама от задвижващи агрегати. Основата в пъстрата палитра бележи 1.4-литровият бензинов Turbo, който е съчетан с шестстепенна механична предавателна кутия и ще се предлага в два варианта по отношение на мощността - 88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с., които осигуряват еднакво висок максимум на въртящия момент от до 220 Нм благодарение на функцията overboost. Дизеловият вариант включва агрегата 2.0 CDTI с максимална мощност 121 кВт/165 к.с. и възможност за поръчка на механична или автоматична шестстепенна предавателна кутия. Максималният въртящ момент при този двигател възлиза на 380 Нм при включена функция overboost.

Звездата в гамата от двигатели на новия модел Cascada несъмнено е бензиновият турбомотор с означение 1.6 SIDI Turbo ECOTEC. Двигателят е от среден клас по отношение на кубатурата, използва система за директно впръскване на горивото и е част от изцяло новото поколение задвижващи агрегати на Opel, което ще направи своите първи стъпки на пазара в началото на 2013 година. Машината цели постигане на максимално мека и спокойна работа, висок въртящ момент и отлична икономичност. Максималната мощност на новия мотор е 125 кВт/170 к.с. между 1 650 и 3 200 об/мин, а максимумът на въртящия момент възлиза на 280 Нм при използване на функцията overboost. Tози двигател ще се предлага с възможност за избор между механична и автоматична предавателна кутия с шест степени. Новата шестстепенна автоматична предавателна кутия с намалено вътрешно триене при Cascada предлага функцията Active Select за ръчен подбор на предавките, който ще допадне на водачите с по-динамичен стил на шофиране.

Cascada съчетава удоволствието от шофирането под открито небе с най-доброто, което могат да предложат технологиите на марката Opel. В това число се включва адаптивната система на предните светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting) с до единайсет на брой автоматични функции, второто поколение на фронталната видеокамера Opel Eye с разширена функционалност по отношение на разпознаването на пътната маркировка и знаци (Traffic Sign Recognition), предупреждението за неволно напускане на лентата за движение (Lane Departure Warning), нов индикатор за дистанцията спрямо движещия се отпред автомобил (Following Distance Indication) с предупреждение за потенциална опасност от сблъсък (Forward Collision Alert), камера за следене на маневрите при паркиране на заден ход и система за подпомагане на паркирането (Advanced Park Assist), използваща ултразвукови сензори система за следене на т.нар. „мъртъв ъгъл” в зрителното поле на водача встрани от автомобила (Side Blind Spot Alert), която предупреждава за наличие на други участници в движението в тези зони, eргономични предни седалки, отопление на волана и система за подпомагане потеглянето по наклон (Hill Start Assist).

Изключително устойчивата структура на пътническа клетка при Cascada е изпълнена предимно от елементи от високоякостна стомана, която позволява постигане на минимални нива на деформация и осигуряване на максимално голямо жизнено пространство за водача и пътниците в случай на инцидент на пътя. Във вратите са инсталирани диагонално разположени, както и поставени под линията на прозорците, греди от високоякостна стомана за защита от страничен удар, а предните странични колони са изпълнени от термоформовани и закалени стоманени профили. В случай на инцидент с преобръщане, зад задните седалки автоматично се задействат активирани с пиротехнически устройства ролбари от високоякостна стомана. Tези излизащи над каросерията елементи се задействат и при други тежки удари върху каросерията, при които се активират въздушните възглавници с цел подготовка на автомобила за евентуален последващ удар с потенциална опасност от преобръщане. Пътниците на предните седалки могат да разчитат на предимствата на активните облегалки за главите с двустепенно задействане и двата предпазни колана с устройства за натягане при удар. С подобни устройства са оборудвани дори и коланите на двете задни места в новия кабриолет.


Галерия Opel Cascada
Opel Cascada – атлетично великолепие в кабриолет от средния клас
Тагове: Opel, Opel Cascada
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg