Автор: admin
Публикувано на: 19.08.2009 00:14:23

Рейтинг:

GM
Американският концерн General Motors е подписал окончателно споразумение с шведския автопроизводител Koenigsegg за продажба  марката Saab. Сумата за която е сключена сделката не се съобщава, но според Ройтерс тя е много ниска.

Остава само продажбата да бъде одобрена от правителството на Швеция, след което закъсалата компания Saab ще може да разчита на финансова помощ в размер на 4,3 млрд. шведски крони (около 417 милиона евро), от страна на Европейската инвестиционна банка.

От Koenigsegg обявиха намерението си за придобиване на Saab през юни, като за целта беше сформиран консорциум между производителя на спортни автомобили, норвежкият инвестиционен фонд Eker Grup и американеца Оги Фабела, който в последствие се отказа.

Ако сделката бъде одобрена от шведското правителство, основателят на Koenigsegg Кристиан фон Кьонигсег ще получи 23,4% от акциите на Saab, 42,6 % ще са на неговата компания Aplaaz AB, 11,8% на фонда Baard Eker, а останалите 22% на неизвестен за момента инвеститор.

Галерия Saab
GM продаде Saab на Koenigsegg
Тагове: GM, Saab, Koenigsegg
Читателски коментари

Pavel - Autoblog.bg 2009-09-17 22:37:52 0 отговори

Pavel - Autoblog.bg

Благодаря за поправката! Коригирано е!

Анонимен 2009-09-17 18:37:30 0 отговори

Анонимен

Не съществува инвестиционен фонд Baard Eker. Вярната информация е, че Bard Eker / с едно а / e собсвеник на консорциум от фирми наречен Eker Grup, който консорциум притежава около 49% от Koenigsegg и включва още Hydrolift / производителя на най-бързите европейски лодки / и Eker Design / дизайнерското студио разработило Koenigsegg CCXR/. Bard Eker е главен дизайнер на култовия CCXR, но и съсобственик на автомобилопроизводителя.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg