Автор: vladi
Публикувано на: 17.01.2011 08:43:33

Рейтинг:

100

2011 година е много специална за компанията Chevrolet, тъй като през нея тя ще отбележи своя стотен рожден ден. За да се почете подобаващо юбилея са предвидени множество празненства и мероприятия, като първото от тях ще се състои по време на изложението в Детройт.

Chevrolet е основана именно в американския град Детройт през месец ноември 1911г. от автомобилния състезател и инженер Луи Шевроле и основателя на General Motors Уилям C. "Били" Дюран. Компанията разработва и пуска в производство автомобили, които бързо си спечелват слава със своята динамика, издръжливост и отлична цена. Тези характеристики и днес остават трайно в сърцевината на Chevrolet, която в наши дни е четвъртата по големина автомобилна марка в световен мащаб.

Още от самото начало на своето съществуване, компанията внедрява запазени само за много по-скъпите автомобилни класове характеристики и технологични предимства в своята гама от широкодостъпни автомобили и пикапи. Първият автомобил на Chevrolet – моделът Series C Classic Six – е разполагал с електрически стартер и предни светлини с електрически крушки във времена, в които тези две удобства са били по-скоро рядкост дори при много по-луксозни автомобили. През последвалите десетилетия, технологични нововъведения като обезопасеното стъкло за прозорците, системите за впръскване на гориво, антиблокиращите устройства на спирачната система и електронните системи за стабилност се внедряват последователно в моделите на марката Chevrolet по същото време, по което това се извършва и при много по-скъпи от тях автомобили. Като една от марките с най-голям обем на продажбите в автомобилната индустрия в глобален мащаб, ранното внедряване на ключови технологии от страна на Chevrolet внася фундаментална промяна в начина и темпов
ете, по който същите се прилагат при новите модели на пазара въобще.

Chevrolet има значим принос и в популяризацията на достъпните автомобили с впечатляваща динамика. Ранните четири и шестцилиндрови двигатели на марката са прочути със своята надеждност и отлични динамични характеристики, но истинската ера на достъпното удоволствие за почитателите на мощните автомобили започва с представянето от Chevrolet на т.нар. ”small block” V8 през 1955-та. През последвалите 50 години този агрегат и негови варианти се използват за задвижване на милиони автомобили и пикапи, а философията му е запазена и при следващото поколение „small block” V-образни осемцилиндрови двигатели, които и днес се използват както при много от пикапите и SUV-модели на марката, така и при нейните спортни автомобили, сред които легендарните Camaro и Corvette.

Динамичните характеристики на осемцилиндровите „small block” спомагат за утвърждаването на марката Chevrolet в качеството й на значима сила в почти всички разновидности на моторните спортове. Състезателните автомобили, задвижвани от двигатели на Chevrolet са сред първите участници в новоучредените състезателни серии за надпревара с базирани на серийни модели болиди, както и с драгстери през 50-те години на миналия век, а през следващите десетилетия се превръщат в доминиращи фактори в споменатите автомобилни състезания. Chevrolet е компанията, спечелила най-много победи в серията NASCAR и е носител на повече купи при конструкторите в серията NHRA Pro Stock, от която и да било друга автомобилна марка.

Моделът Chevrolet Corvette защити достойно славата си на състезателна икона, доказвайки своята мощ и издръжливост със спечелването на 6 победни титли в маратонската надпревара в „24-те часа на Льо Ман”. През изминалата 2010 година  отборът на Chevrolet отпразнува двойна победа в световния шампионат за туристически автомобили WTCC (World Touring Car Championship), където зад волана на модела Chevrolet Cruze бе спечелена шампионската титла при пилотите, а отборът на Chevrolet в серията WTCC се окичи с шампионската титла при конструкторите.


100 години Chevrolet
100 години Chevrolet
Тагове: Chevrolet
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg